Trollsmultron

Trollsmultron funna i Nytorp  2012.06.09

Trollsmultron är en ganska högväxt, kraftigt byggd, flerårig ört som kan bli upp till fem decimeter hög. Stjälken är hårig, ofta rödaktig, och är något grenad i övre delen. Bladen sitter dels i rosett vid basen och dels på stjälken. De nedre bladen är stora och kan bli nästan två decimeter långa, de är parbladiga med två eller tre par rundade, grovtandade småblad. Stjälkbladen är trefingrade. Trollsmultron blommar i juni-juli med stora vita blommor som sitter i glesa samlingar. Blommorna är vanligen omkring två centimeter breda, med vita kronblad och rödbruna ståndarknappar.
Trollsmultron karaktäriseras av sina parbladiga nedre blad och sina stora vita blommor. Den kan inte förväxlas med någon annan svensk växt.

Trollsmultron är sällsynt och förekommer huvudsakligen i de sydvästsvenska landskapen, men har även påträffats på andra håll, till exempel i östra Småland och i Värmland. Arten växer på solvarma klipphyllor och torrbackar samt i kanten av busksnår. Den har minskat på flera platser och blivit allt sällsyntare på senare år.

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s